Úvahy

Aj introverti túžia po dobrodružstve

()

Z článku Rachel Ginderovej Sometimes Even Introverts Crave Adventure:

Len preto, že som introvert a vysoko citlivá, neznačí to, že netúžim príležitostne aj po vzrušení a dobrodružstve. Značí to len toľko, že táto moja potreba sa bije s mojou potrebou kontrolovať moje okolie a tým aj moju hladinu energie. Je to každodenný zápas a ani jedna časť mojej povahy sa nikdy necíti úplne  spokojne.

Keď ľuďom poviem, že som introvert, alebo keď spozorujú moju utiahnutú povahu, zvyknú predpokladať, že chcem len zostať doma a čítať knihy. To je pochopiteľné, hlavne preto, lebo dosť rozprávam o svojom domasedení.

Ale aj keď je samota môj prirodzený stav, neznamená to, že by som si príležitostne nevychutnala aj niečo iné – napríklad príležitostné cesty do cudziny a stretávanie nových ľudí. Znamená to len jedno: než si tieto veci začnem vychutnávať, mávam často ubíjajúci pocit hrôzy.

Niekedy tento pocit poklesne časom dostatočne na to, aby som si začala vychutnávať. Niekedy však nepoklesne. Kontrolovanie úrovne energie a pocit prílišnej stimulácie, ktorý sa s tým priamo spája, je vec citlivého vyvažovania. Mnoho ľudí pripodobňuje „byť introvertom“ k tomu, mať rýchlo sa vybíjajúcu baterku, ktorú treba dobíjať po každom kontakte s ľuďmi.

Ako introvert musím odmietnuť niektoré aktivity, ak si chcem zachovať vnútornú stabilitu. To značí vyhýbať sa veľkým večierkom. Alebo sa pobrať domov zavčasu, hoci ostatní ešte zostávajú.

Nanešťastie, nie každý to pochopí.

Ten boj je skôr vnútorný ako fyzický, ale nikto by neodsudzoval niekoho rozhodnutia, ktoré zohľadňujú jeho fyzický stav, tak by ľudia mali prestať odsudzovať introvertov za to, že sa snažia zohľadňovať svoj vnútorný stav.

Je zopár rýchlych pravidiel, ako si udržať vnútornú rovnováhu, podobne ako je zopár pravidiel pre zdravú diétu. Potrebujete zistiť, čo funguje pre vás na základe vašej vlastnej úrovne introverzie alebo extroverzie. Zábavka jedného človeka môže byť najhoršia nočná mora iného človeka. Kľúčové nie je byť divoký a spontánny podľa predstavy niekoho iného, ale byť divoký a spontánny podľa toho, kto ako jedinec ste.

Ako sa vám páči článok?

Pre vyhodnotenie zakliknite počet hviezdičiek.

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Hodnoťte ako prví!

Pridaj komentár

Sú veci medzi nebom a zemou... a volajú sa "nekopírovať". :-)
%d blogerom sa páči toto: