Poznatok

Ako vieme, že sa dopúšťame projekcie?

()

Včera sme si položili otázku, prečo za zlyhávanie vzťahu viníme toho druhého. Odpoveďou bola projekcia.

Povedali sme si, že to, čo vnímame ako problém, je len prejav iného, obvykle staršieho a doteraz neošetreného problému. Kým vinu za to zlé premietame do partnera, nemáme šancu pochopiť mechanizmus a odstrániť jeho príčinu, teda zdroj našej bolesti.

Keď totiž viníme partnera, nevnímame, ako naša vlastná minulosť prispela k tomu, čo cítime v  danom okamihu. Nevnímame,  že terajšie vypenenie nie je dôsledok terajších okolností, ale zmes terajších okolností a nášho staršieho poranenia.

Lenže tým strácame schopnosť terajšiu situáciu riešiť. Len ňou posilňujeme mechanizmus, ktorý  k nej viedol, a negatívne vzorce správania a  reagovania sa nám budú opakovať aj v budúcnosti.

3 spôsoby, akými sa projekcia prejavuje

1. Spravodlivé rozhorčenie

Pri projekcii bývame presvedčení, že sme v danej situácii naplno v práve a máme pravdu – a sme rovnako hlboko presvedčení, že chybuje ten druhý. Cítime sa nahnevaní, sťahujeme obočie a dokonca môžeme zaujať hrozivý  postoj a zastrašovať toho druhého.

2. Pocit ukrivdenia

Ak malá zvada s tým druhým vo vás zanechá pocit hlbokej krivdy, poranenia a v hrudi cítite tlak a smútok, vtedy pravdepodobne na  toho druhého projekujete/premietate niečo  z vlastnej minulosti. Možno to bol rodič, čo vás sklamal  alebo odmietol, možno to bola situácia z vašich školských liet, kedy ste mali pocit, že vám iné dieťa ublížilo a nik ho za to nepotrestal.

3. Pocit, že ide o život

Cítili ste počas hádky s tým druhým niekedy hroznú paniku alebo strach? Pocit, že okamžite, teraz a hneď a zaraz musíte niečo riešiť, býva signál, že sa vynára nejaká minulá trauma  a zasahuje do súčasnosti.

Zajtra pokračujeme.

Ako sa vám páči článok?

Pre vyhodnotenie zakliknite počet hviezdičiek.

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Hodnoťte ako prví!

Pridaj komentár

Sú veci medzi nebom a zemou... a volajú sa "nekopírovať". :-)
%d blogerom sa páči toto: