Poznatok

Ako viete, že ste sa vzťahovo uzavreli?

()

Už ste sa niekedy rozprávali s niekým, kto si už o vás vytvoril názor bez toho, že by poznal všetky fakty? Je to prinajmenšom frustrujúce. Často zdvihne ruku alebo vám skočí do vášho vysvetľovania len preto, že už sa rozhodol, aké sú vaše motívy – a to nezávisle od toho, či je jeho úsudok pravdivý alebo nie.

Nemala by som, ale tu siahnem do spomienok… Kedysi som sa pýtala na to, ako si iní vysvetľujú niečo, čo som „navnímala“ a nevedela si vysvetliť sama. I ozval sa mi jeden psychológ s historickou vetou: „Ja vidím, že ty vieš, čo to znamená, len si to odmietaš pripustiť.“ Pripomína mi to nadbiehanie jednej kočky, ktorá si vzala do hlavy, že som jej životná partnerka: „Archanjel XZ hovorí, že si do mňa zamilovaná a lesbická, len si to odmietaš pripustiť.“ A tak cudzí ľudia vedeli celkom presne, čo si myslím a čo cítim, ale odmietam si to pripustiť… 🙂 Pením ešte dnes. 🙂

Ľahko si dokážeme predstaviť niekoho iného, ako nám toto urobí, ale čo sa stane, ak prehodíme scenár a sme to práve my, kto si už utvoril jednoznačnú a zaručenú mienku o tom druhom? (Ups… Nič viac, len ups. 😳 ) Necíti sa to absolútne oprávnene?

Niekedy sa to, čo si myslíme, že o tom druhom a jeho správaní vieme, stáva prekážkou v tom, aby sme situáciu ošetrili k vzájomnej spokojnosti. Len čo začneme toho druhého chlievikovať a vyrukujeme s úsudkami ako „ty vždy…“ či „ty nikdy…“, prichádzame o časť pravdy, pretože sme prestali byť zvedaví, ako to skutočne je. Už sme zaujali stanovisko a teraz ho budeme za každú cenu hájiť.

A ako sa dozvieme, že sme sa vzťahovo už uzavreli?

Položte si otázku: „Som zvedavý?“ (V zmysle „zaujíma ma na tejto situácii ešte niečo okrem úderu na oplátku?“)

Kľúčom k zjednocujúcej komunikácii je podľa Garyho Chapmana, autora 5 jazykov lásky, zvedavosť a snaha porozumieť. Keď ste naozaj zvedaví, kladiete vyjasňujúce otázky. Snažíte sa pochopiť vnútornú situáciu toho druhého a nehádžete okolo seba posúdeniami ich správania. Nesprávate sa pasívne-agresívne, ale skôr idete na úroveň odstraňovania rozdielov vo vnímaní a hodnotách, aby ste dostali vzťah na novú, nosnejšiu úroveň. Miesto toho, aby ste sa od toho druhého štítivo odtiahli, skôr sa k nemu priviniete.

Nabudúce, až sa prichytíte, že sa od toho druhého odťahujete (chladnete) a začínate ho posudzovať, urobte krok späť a snažte sa porozumieť skôr jemu ako jeho správaniu. Možno toho druhého nedokážete zmeniť, ale aspoň vytvoríte priestor pre otvorenú diskusiu, ktorá možno vzájomný vzťah aspoň trochu ozdraví.

Spomínaných päť jazykov lásky je v skratke vysvetlených aj v tomto videu:

Ako sa vám páči článok?

Pre vyhodnotenie zakliknite počet hviezdičiek.

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Hodnoťte ako prví!

Pridaj komentár

Sú veci medzi nebom a zemou... a volajú sa "nekopírovať". :-)
%d blogerom sa páči toto: