Poznatok

Ľudia, čo ti uberajú energiu

()

Je úplne úžasné byť duchom prítomný v danom okamihu, plný energie a kontaktovať sa s ľuďmi, ktorých máme radi. Pričasto sme však rozptýlení – buď nie sme naozaj duchom prítomní, alebo nedokážeme na iných reagovať tak, ako by to potrebovali – len preto, že už ideme na rezervu.

Každý už v robote zažil toho jedného „ksichta“, ktorý v strede dobre bežiaceho projektu príde s nápadom, ako to celé preorať a postaviť späť na štartovaciu čiaru. Alebo niekoho, kto na všetkom vidí len to zlé. Prípadne týpka, čo sa snaží vykrútiť z každej zodpovednosti, alebo Veľkého Sudcu, ktorý v kuse súdi a posudzuje iných. Prípadne Dramatika, ktorý sa nadšene hodí o zem v záchvate dramatického utrpenia, keď sa mu zdá. že už pridlho bol pokoj.

Takíto postranní ľudia nám – vedome alebo nevedome – odčerpávajú energiu a znemožňujú nám udržiavať na potrebnej úrovni tie vzťahy, čo sú skutočne dôležité.

A čo s nimi, ak ich máme v svojom živote?

  1. Uvedomte si, že sú to tiež len ľudia – rovnako ako vy. Potrebujete si uvedomiť, že aj keď vás vyšťavujú z energie, často ani len netušia, čo robia. Nepodľahnite pokušeniu začať ich posudzovať alebo označovať ako „odpad“. Sú to ľudské bytosti so svojimi vlastnými emóciami a zaslúžia si, aby sa s nimi zaobchádzalo s ľudským rešpektom, aj keď možno majú povahové chyby. Pamätajte si zlaté pravidlo: správajte sa k iným tak, ako by ste chceli, aby sa oni správali k vám.
  2. Nastavte hranice. Ľudia vám často narušia váš emocionálny priestor vtedy, ak si nestanovíte jasné, zdravé hranice. Možno potrebujete urobiť rozhodnutie, že po šiestej večer už neberiete pracovné telefonáty, alebo že nestrpíte, aby sa vo vašej prítomnosti ohovárali iní ľudia. Platí to aj o sociálnych médiách: ak niekto zverejňuje v kuse príspevky, ktoré porušujú vaše hodnoty alebo prinášajú v kuse drámy a kontroverzné názory, prestaňte ho jednoducho sledovať. Ale ak ste nevenovali jedinú myšlienku tomu, ako vaše hranice vyzerajú, a teda to ani sami neviete, nečudujte sa, ak ich ľudia budú v kuse prekračovať.
  3. Urobte z toho tému. Možnože vy ste si v duchu stanovili hranice, ale budú vám nanič, ak tých ostatných neinformujete zakaždým, keď ich narušia. Keď niekto naruší vašu hranicu, pokojne a slušne mu to povedzte a požiadajte ho, aby ju nabudúce rešpektoval: „Neberiem si so sebou prácu na dovolenku. Ak bude niečo súrne. XY má potrebné informácie, aby to ošetril.“
    Väčšina ľudí pochopí a začne rešpektovať vaše hranice. Ak sa však rozhodnú to neurobiť, potom potrebujete s chladnou hlavou a ľudským rešpektom nástojiť na svojom – alebo urobiť protiopatrenia.

A pamätajte si: len čo začnete na ťahy niekoho iného reagovať emotívne, strácate možnosť riešiť situáciu k vašej spokojnosti. Emotívna reakcia vyprodukuje konflikt, či už viditeľný alebo podprahový, a otrávi nielen váš vzťah s daným človekom, ale otrávi celé vaše vnútro a tým aj všetky vaše ostatné vzťahy – takže nedovoľte, aby správanie niekoho iného vo vás vyvolalo zlú emotívnu reakciu! Ak k tomu príde, okamžite ju začnite ošetrovať, ale nie tým, že sa posťažujete niekomu inému na daného „ksichta“, ale tým, že preskúmate, čo vo vašich vnútorných nastaveniach emóciu vyvolalo. A len čo to nájdete (najskôr to bude nejaké vovychovávané presvedčenie typu „ľudia by nemali…“), zrušte alebo zmeňte ho. 🙂

Opreté o mail Garyho Chapmana, autora 5 jazykov lásky.

Ako sa vám páči článok?

Pre vyhodnotenie zakliknite počet hviezdičiek.

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Hodnoťte ako prví!

Pridaj komentár

Sú veci medzi nebom a zemou... a volajú sa "nekopírovať". :-)
%d blogerom sa páči toto: