Cvičenia

Naše správanie ako mapa nášho vnútorného sveta

()

„Tí, ktorí sa sami spochybňujú, budú spochybňovať aj teba. Tí, čo sa obmedzujú, sa budú snažiť obmedzovať aj teba. Nebojuj proti nim. Usmej sa, rob si po svojom a ver tomu, že príklad postačí.“ — Vironika Tugaleva (Wilde)

Každý premietame do sveta „tam vonku“ svoje predpoklady, predsudky a vnútorné nastavenia. Z toho, ako sa ľudia správajú v kontakte s realitou a inými ľuďmi, vieme veľmi dobre usúdiť, ako vyzerá ich vnútorný svet.

Možno nevieme, prečo tak vyzerá, ale vieme, ako vyzerá. 🙂

A to isté platí aj o nás. Ak sa chcete dozvedieť viac o svojom vnútornom svete a jeho tieňoch a obmedzeniach, potrebujete urobiť len jedno – začať sledovať svoje vlastné reakcie a prejavy.

Spočiatku ich len registrujte. Niekedy už aj to bude dosť namáhavé, pretože nie vždy sme na svoje správanie hrdí.

Ale keď už zistíte, že sa dokážete pozorovať bez depresie, zlosti či zúfalstva, začnite si klásť otázku, prečo ste sa práve zachovali tak, ako ste sa zachovali… Ako ste sa tesne predtým cítili? A čo ten pocit vyvolalo? Čo ste si tesne predtým v hlave povedali o situácii či inom človeku? Aké spomienky podfarbili tento príbeh?

A keď už budete mať jasno v tom, čo vaše správanie spustilo, môžete sa rozhodnúť, či pri tom príbehu mienite zotrvať alebo ho zmeníte na iný, ktorý povedie k správaniu, za ktoré sa sami pred sebou hanbiť nebudete musieť.

Mimochodom, tomuto postupu sa hovorí aj „pathworking“. 🙂

Ako sa vám páči článok?

Pre vyhodnotenie zakliknite počet hviezdičiek.

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Hodnoťte ako prví!

Pridaj komentár

Sú veci medzi nebom a zemou... a volajú sa "nekopírovať". :-)
%d blogerom sa páči toto: