Poznatok

Nebojte sa negatívnych emócií

()

Emócie môžu byť bizarné, mätúce či nepatričné. Ale jedna štúdia Yaleskej Univerzity zistila, že nesúladé emócie slúžia aj inému účelu než len vyvolaniu pocitu hanby a viny. V podstate nám pomáhajú udržať si emocionálnu rovnováhu.

Vedci to zisťovali tak, že dávali ľuďom pozerať obrázky bábätiek. A čím intenzívnejšie pozitívne emócie v ľuďoch dané bábätko vyvolalo, o to viac sa zdvihla aj miera ich stupňa agresivity voči bábätkám (najčastejšie v prejavoch „babrať bábätko, aj keď ono o to nestojí).

Vedci došli k záveru, že intenzívne pozitívne emócie môžu viesť k zvýšeniu negatívnych poryvov ako agresivita – že to je spôsob, akým nás telo chráni pred prílišnou intenzitou emócie. Akoby vzrast agresivity neutralizoval neúnosne vysokú pozitivitu. Ľudia si takto obnovujú emocionálnu rovnováhu a ak to urobia, tak sa rýchlejšie dostávajú do svojho bežného „normálu“.

Keď pochopíte mechanizmus intenzívnych emócií – či už pozitívnych alebo negatívnych – dokážete ho využiť na to, aby premenil silu emócie na vašu osobnú silu.


Kedykoľvek pocítite silnú emóciu, držte sa nasledovných krokov:

  1. Dovoľte si emóciu zažiť v jej plnej miere bez hocijakých myšlienok či predstáv o nej. Proste len cíťte. Nepomenúvajte, nevytvárajte si okolo nej príbehy ani asociácie. Neposudzujte ju, nesnažte sa ju zmeniť na nič iné. Všimnite si, kde je emócia uložená (kde ju cítite najsilnejšie), všimnite si jej formu, intenzitu, energiu v nej a silu, čo dodáva.
  2. Pocíťte lásku voči emócii presne takej, aká je. Cíťte vďačnosť za to, že ju takto pociťujete. Oceňte jej silu.
  3. Pocíťte lásku k sebe, aj keď cítite danú emóciu a jej silu.Tým, že prestanete emóciám dávať nálepky, pomenovávať ich alebo ich odsudzovať, začnete jasnejšie vnímať energiu v nich uloženú. Táto energia má vibráciu; cíťte, ako vám vibruje v tele. Všimnite si intenzitu vibrácie.
  4. Nakoniec, ako cítite intenzitu energie ako silu, uznajte túto silu za svoju vlastnú.

Každé označenie, ktoré by ste jej pririekli, by bolo len obmedzením – pokusom o udržanie emócie pod zdanlivou kontrolou. Keď budete postupovať podľa našich bodov, nárokujete si znova silu skrytú v emócii a oslobodzujete sa od predstáv, že „toto teda nie“.

Ako sa vám páči článok?

Pre vyhodnotenie zakliknite počet hviezdičiek.

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Hodnoťte ako prví!

Pridaj komentár

Sú veci medzi nebom a zemou... a volajú sa "nekopírovať". :-)
%d blogerom sa páči toto: