Poznatok

Negatívny, bolestivý džavot po rozchode

()

Po rozchode je obvyklý  sústavný a bolestivý  prúd negatívneho vnútorného džavotu a opätovné rozpitvávanie všetkého, čo sa  vo vzťahu udialo, čia „chyba“ to bola a čo malo prebehnúť inak a kto je za to vinný.

A toto často sprevádza strach – strach z toho, že sa niečo podobné udeje znova buď s daným človekom, alebo že sa to bude  opakovať donekonečna  s novými a novými partnermi.

Najväčšie riziko rozchodu je, že sa tento  príbeh o tom, čo sa stalo a prečo, zvrhne na vysoko sebazhadzujúci, alebo že nedokáže pohromu vnímať ako vzájomnú súhru, akciu a reakciu oboch partnerov, ako vzájomné ubližovanie si a dôvody pre toto ubližovanie – a teda že sa zopakuje  v budúcnosti s hociktorým novým partnerom.

Ako z toho von?

Kľúčom je  nájsť v sebe tú ranu, ktorá sa  k nám dostáva cez jej odraz vo vonkajšom svete okolo nás a cez našich partnerov.

Všetci máme poranenia z detstva, ktoré možno nie  sú naša chyba, ale idú s nami aj do dospelosti a znova „prehrávajú“   naše ublíženia  z  minulosti pomocou nových hráčov a nových situácií. Vytvárajú tým zdanlivo neprelomiteľný cyklus.

Len čo však vnútornú ranu vyhojíme, začnú sa naše vonkajšie vzťahy meniť,  a  to často veľmi rýchlo.

Podľa Artieho Wu.

A za mňa skúsenosť: Než tú ranu vyhojíme, rozhodne pomáha prestať si rozprávať o danej veci príbeh. Znižuje to emocionalitu situácie. Je to len jedna situácia – nie je to celý náš  život. (A to, že ale sa nám to v živote opakuje, je tiež len ďalší príbeh, čo si rozprávame… takže treba seknúť aj s  ním.  🙂 )

Ako sa vám páči článok?

Pre vyhodnotenie zakliknite počet hviezdičiek.

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Hodnoťte ako prví!

2 názory na “Negatívny, bolestivý džavot po rozchode”

  1. Akoby si časovala tie príspevky pre mňa 🙂 Ďakujem 🙂 Len ešte stále neviem, ako tú ranu vyhojiť, resp. ako prísť na to, ako sa chce vyhojiť.

    1. Najjednoduchšie je všimnúť si, ako sa v tomto okamihu cítiš, a pripomenúť si, kedy si sa tak cítila naposledy… A potom si uvedomiť, že ale to bola len jedna situácia v minulosti a vtedy si bola celkom iný človek, než čo si dnes… a povieš si „to už dávno nie som ja“ a odpustíš si, že ťa to vtedy dostalo a že sa to s tebou nieslo dodnes a že ťa to ešte kedy-tedy dostane, aj keď už dnes vieš lepšie. 🙂

Pridaj komentár

Sú veci medzi nebom a zemou... a volajú sa "nekopírovať". :-)
%d blogerom sa páči toto: