Cvičenia

Cvičenie: Šťastný úspech a vaša realita

()

Ďalšie z cvičení, ktoré sa do projektu Ako si zhmotniť sen nedostalo a priamo buduje na texte z projektu, takže pre orientáciu sem nečlenom projektu nakopírujem aspoň základné myšlienky:

Vnútorný a vonkajší úspech

Úspech má dve podoby: vonkajšiuvnútornú.

Vonkajší úspech nám diktuje prostredie a meria ho tým, čo vídame v bulvárnych magazínoch: peniazmi, autami, domovmi, manželmi/manželkami, milencami/milenkami, slúžkami, osobnými šoférmi, značkovým tovarom a podobne. V svete vonkajšieho úspechu vyhráva ten, kto zomrie s najväčšou kopou „hračiek“.

Vnútorný úspech je sústavné zažívanie lásky, šťastia, naplnenia a pohody – zažívanie radosti v každodennom živote.

Šťastný úspech

Kombinácia vonkajšieho a vnútorného úspechu je „šťastný úspech“ – naplnenie si života skutočným, autentickým šťastím a úžasnými vecami súčasne.

Je tam cvičenie na zadefinovanie si „šťastného úspechu“ a pre tých, ktorí to veľmi nedali, bola naplánovaná „nadstavba“, ale som ju nakoniec vynechala a teraz si ju môžete pozrieť tu:

Ak ste v tomto cvičení veľmi nezabodovali, prečítajte si nasledovné odstavce – čaká vás ďalšie, možno ešte konkrétnejšie cvičenie.

Keď už ste si zadefinovali, čo znamená „šťastný úspech“ pre vás, potrebujete pochopiť, prečo ste nešťastní, keď nedostanete to, čo chcete. Vo väčšine prípadov sa cítite nešťastní, lebo sa to od vás očakáva. Predstavte si,  že si kúpite lós a nevyhráte. Čo urobí racionálny človek? (Teda, za predpokladu, že racionálny človek kupuje lósy 😉 .) Ide a kúpi nový. Čo urobí človek neistý, keď nevyhrá? Začne sa trápiť nad tým, že nevyhral. Prečo všetci vyhrávajú – len on nie? To sa proti nemu ešte aj to Univerzum spiklo?! Miesto toho, aby ste vzali neúspech ako hlášku „tentokrát to nevyšlo“, urobíte z toho drámu. Nedostali ste Jožka Ferkovie? No tak bude Miško Vladkovie! Prečo by to mal byť len Jožko Ferkovie – a hneď a zaraz?

Ak nie ste odolní voči neúspechu a reagujete naň emotívne, ako keby neúspech bol výpoveď o vás a nie o situácii, ktorá nevyšla, nuž, budete mať ťažký život…  Bruce DiMarsico, tvorca Metódy voľby, vystihol veľmi jednoducho, prečo bývajú ľudia nešťastní v hocijakej podobe (strach, hnev, smútok, depresia, ubitosť): Jediný dôvod, prečo si hocikedy nešťastný, je ten, že si myslíš, že by si mal byť nešťastný.

Inými slovami, keď sa cítite zle, tak preto, že si poviete, že cítiť sa „zle“ je najlepší spôsob, ako sa práve cítiť – teda že z toho „cítenia sa zle“ získavate nejaký prospech:

  1. myslíte si, že vás to bude motivovať (alebo že nebudete hájiť svoje záujmy, ak by ste sa necítili zle)
  2. myslíte si, že „cítenie sa zle“ znamená nejakú pozitívnu výpoveď o vás (alebo keby ste sa zle necítili, že by to bola zlá výpoveď; preto ľudia len zriedkavo otvorene prejavujú svoju škodoradosť a skrývajú ju obvykle za falošný súcit).

Často sa to prejavuje pri strate milovaného človeka – spamätávame sa z nej dlhšie a horšie, než je nám prirodzené, pretože keby sme nesmútili, neboli by sme „dobrí ľudia“. Hovorí sa tomu aj „pocit previnenia toho, čo prežil“. Okolie očakáva, že na smrť sa reaguje devastáciou. Pamätám si, ako ma zaskočili smútočné sprievody v New Orleans, kde sa smialo, tancovalo a spievalo – prišlo mi to také… neúctivé k tomu nebožtíkovi… Toto programovanie prostredím si potrebujete pri hľadaní svojej veľkej vízie pripomínať, aby ste nakoniec nenašli pre seba veľkú víziu vášho prostredia.

A tak, nech už sme naučení smútkom vyjadrovať svoju lásku, hnevom vyjadrovať, že nám na niečom záleží, alebo strachom sa motivovať ísť za tým, čo pre seba chceme, dôležité je jedno:

Čokoľvek viete robiť z nešťastia,
robíte LEPŠIE z pocitu šťastia.

Cvičenie: Šťastný úspech a vaša realita

  1. Nájdite vo vašom živote niečo, z čoho ste nešťastní (zlostní, vystrašení, atď.).
  2. Keby ste mali čarovný prútik a jeho mávnutím by ste sa mohli okamžite urobiť šťastnými v danej situácii bez toho, aby sa situácia zmenila – urobili by ste to? Súhlasili by ste, že sa chcete v danej situácii cítiť dobre bez toho, aby sa čokoľvek potrebovalo zmeniť? Odpovedzte tak úprimne, ako len dokážete.
  3. Ak vaša odpoveď je „nie“, spýtajte sa nasledovné:
    Čoho sa bojím, že by nastalo, keby som nebol nešťastný z…?
    Čo si myslím, že by o mne znamenalo, keby som nebol nešťastný z…?
  4. Vezmite svoju odpoveď a vyberte z nej pozitívny úmysel za tým všetkým – je to dôvod, pre ktorý ste sa rozhodli byť nešťastní.
  5. Nakoniec si predstavte, že v tej situácii cítite vnútornú pohodu a situáciu zvládate elegantne a dobre. A teraz nájdite aspoň tri spôsoby, ako by ste mohli dosiahnuť svoj pozitívny úmysel bez toho, aby ste sa cítili zle alebo nešťastne.

Cvičenie podľa Michaela Neilla.

Ako sa vám páči článok?

Pre vyhodnotenie zakliknite počet hviezdičiek.

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Hodnoťte ako prví!

Pridaj komentár

Sú veci medzi nebom a zemou... a volajú sa "nekopírovať". :-)
%d blogerom sa páči toto: