Poznatok

Sústavný hnev je pocit „nie som dosť dobrý“

()

Keď je niekto večne nahnevaný, je to často príznak toho, že v skrytku duše sa cíti „nie dosť dobrý“, a potrebuje svoj hnev, prevracanie očí a útočenie na iných ako štít, ktorým toto svoje vnútorné poranenie zakryje, aby ho nikto neporanil.

A hoci hnev nie je sám o sebe zlá vec, veľmi rýchlo sa dokáže zvrtnúť na vzorec nutkavého ubližovania sebe a iným. To vtedy, keď ho sprevádza ďalší mocný hráč na emocionálnom poli – strach.

Strach,  že „ak mi niekto niekedy dokáže, že sa mýlim alebo som slabý, tak prestanem byť hodný lásky“.

Inými slovami, Zlostník má v sebe hlboko zakorenený pocit, že je milovaný len podmienečne – že bude láskyhodný ako osoba len vtedy, ak je absolútne nezraniteľný, dokonalý a neomylný. Lenže toto je nemožné dosiahnuť, snaha o tento stav nekonečne vyčerpáva a v konečnom dôsledku vedie k prehlbovaniu pôvodného poranenia v sebe a prenáša ho aj na ľudí okolo vás – na partnera, rodinu a dokonca i na deti.

Ako to vyhojiť?

Kľúčom k vyhojeniu je nepotláčať drsný vnútorný hlas hnevu a strachu zo straty lásky, alebo ho nasilu prehlušiť alkoholom, potravou alebo médiami, ale sa snažiť uvedomiť si ho, vniesť ho späť do vedomia a akceptovať ho ako východisko pre vyhojenie pôvodného poranenia. Bez vašej pomoci sa sám do poriadku nedá.

To je pravý význam vyhojenia: uvedomiť si, že niečo vo vašom živote je mocnou hybnou silou, pripustiť, že to tam máte a že s tým potrebujete niečo urobiť. V minulosti vám táto reakcia pomohla v situácii, kde ste si nevedeli pomôcť inak. Je pravdepodobné, že ste vtedy boli ešte len dieťa a dostali ste sa do nejakej nevyhovujúcej situácie, ktorú ste vtedy nedokázali inak ošetriť. Lenže dnes ste už dospelí a máte iné vnímanie, oveľa viac možností na ošetrenie nevyhovujúcich situácií a máte oveľa viac skúseností s tým, čo ste schopní ustáť a čo nie. Dnes už môžete na situácie reagovať celkom inak než snahou o ochránenie svojho citlivého miesta cez výbuchy hnevu a útočenie.

A tak keď sa nabudúce pristihnete, že sa práve vo vás zdvíha hnev, povedzte si, že tentokrát vyskúšate inú reakciu na situáciu, pretože už dávno nie ste to vydesené, ukrivdené malé dieťa, ktoré kedysi ten hnev vyštartovalo.

V minulosti som popisovala transformačnú meditáciu, ktorá tomu tiež napomôže.

Ako sa vám páči článok?

Pre vyhodnotenie zakliknite počet hviezdičiek.

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Hodnoťte ako prví!

Pridaj komentár

Sú veci medzi nebom a zemou... a volajú sa "nekopírovať". :-)
%d blogerom sa páči toto: