Poznatok

Viete sa rozhodovať správne?

()

Niekedy robíme rozhodnutia, ktoré pre nás nie sú výhodné. Nemáme na situáciu vyhranený názor, možno máme istý vnútorný pocit, ale súčasne aj vnútorný zmätok, a vtedy odovzdáme kontrolu nášmu vovychovávanému štandardnému programu. A čo urobí náš vovychovávaný štandardný program? Príde s vovychovávaným štandardným riešením – riešením, ktoré naplní očakávania prostredia, ale nie vždy aj naše vlastné vnútorné túžby a potreby!

Často sa to objavuje pri nečakaných a mimoriadnych príležitostiach. Aj by sme chceli, aj tak ďaleko vybočujú z našich obvyklých vzorcov správania, že si na ne nakoniec netrúfneme. Často to dokonca sprevádzame slovami: „To je príliš dobré, než aby to bola pravda.“ A viete, čo sa s takýmto prístupom nikdy nedozviete? Či to naozaj nemohla byť aj pravda

Príčina spočíva v tom, že si sami neveríme. Marisa Peer hovorí: „Mal by si urobiť rozhodnutie pomaly – ale potom sa ho pridŕžať.“ Keď robíme rozhodnutia rýchlo, robievame ich bez zváženia všetkých možností a často preto musíme meniť názor – a tým aj samotné rozhodnutie. To nás iba povedie k tomu, že naše budúce rozhodnutie budeme ešte rýchlejšie spochybňovať.

A nebojte sa robiť rozhodnutia „z brucha“, teda intuitívne. Nenadarmo sa hovorí, že naše brucho je taký pridružený mozog, pretože tiež výrazne reaguje na naše myslenie.

Takže ak sa potrebujete rozhodnúť, neuponáhľajte to. Keď niekto niečo od vás chce, nepovedzte hneď „áno, samozrejme“, ale radšej povedzte „potrebujem si to premyslieť“. To vám vytvorí priestor ponoriť sa do svojej intuície a na základe najlepšieho pocitu rozhodnúť tak, aby ste svoje rozhodnutie už nepotrebovali meniť a neposielali sami sebe signál, že ste nerozhodní!

A pokiaľ v sebe ešte nosíte vnútornú neistotu, tak si povedzte: „Teraz sa idem trochu pohrať s rozhodovaním a premyslieť si rôzne scenáre. Vnútorne intuitívne poznám tú odpoveď, ktorá je správna pre mňa.“ Možno to v danom okamihu nie je tak celkom pravda, ale keď si to budete opakovať, posielate vašej mysli signál, že dôverujete v jej schopnosť urobiť správne intuitívne rozhodnutie.

A pokiaľ potrebujete skutočne rýchlo urobiť rozhodnutie vo veci, do ktorej vôbec nevidíte (ako ja do investovania do fondov), mám jednu intuitívnu skratku. Ale je lepšie si ju dopredu nacvičiť na „bezbolestných“ veciach, než  ju začnete používať naostro 😉 . Je z kineziológie. Vytvoríte si z palca a ukazováka každej ruky oko tak, že konček ukazováka opriete o konček palca a trochu pritlačíte. Druhou rukou urobíte to isté, ale tak, aby „oko“ vášho palca a ukazováka prechádzalo priestorom, ktorý vytvára „oko“ palca a ukazováka druhej ruky. Je to ako dve oká reťaze. Potom sa sústredíte do svojho vnútra (= „vyladíte na svoju intuíciu“), položíte si otázku, ktorá sa dá zodpovedať ako áno/nie a pokúsite sa ruky potiahnuť do strán. Ak to prsty udržia a nerozpoja sa, je odpoveď „áno“; ak sa rozpoja, je odpoveď „nie“.  Zakladá sa to na tom, že ak máme z niečoho negatívny pocit, naše svalstvo oslabne (a teda sa prsty rozpoja), ale ak máme dobrý pocit, tak svalstvo zostane silné a prsty to udržia.

(Ale pokiaľ to robíte v banke ako ja, tak odporúčam držať pri tom ruky skryté pod stolom, lebo tie podivnuhodné pohľady vám tiež nejako nedodajú na sebaistote. 😛 )

Ako sa vám páči článok?

Pre vyhodnotenie zakliknite počet hviezdičiek.

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Hodnoťte ako prví!

Pridaj komentár

Sú veci medzi nebom a zemou... a volajú sa "nekopírovať". :-)
%d blogerom sa páči toto: