Poznatok

Ako narábať s negatívnymi emóciami 1 z 3

()

Negativita, hlavne negatívne emócie, pre nás predstavujú problém… Pritom zabúdame, že aj negatívne emócie sú len hláška o tom, že niečo v našom vnútri si zasluhuje pozornosť! Často sa tvárime osvietenecky a nepripúšťame, že by sme nejaké negatívne emócie cítili – potláčame ich, premenovávame ich, vytesňujeme ich. Ale keď vám v aute svieti kontrolka, že nemáte benzín, tiež ju nepremaľujete na niečo iné alebo neodpojíte, aby vás  „neurážala“! Emócie  – rovnako tie pozitívne i tie negatívne – sú ako päťročné dieťa. Keď  k vám príde, ťahá vás za rukáv a chce vám niečo povedať, ako sa zachováte? Nepoviete mu „teraz nie“, pretože ak by ste to spravili, bude sa dožadovať ešte viac… a to je presne to, čo urobia aj naše neuznané emócie!

V najbližších troch dňoch  sa pozrieme na to, čo s negatívnymi emóciami robiť.

1. Nech už cítite akúkoľvek emóciu – hnev, smútok, sklamanie, strach – nájdite si zdravý spôsob, ako ich vyjadriť

Nesnažte sa svoju emóciu potlačiť; prijmite ju ako signál,  že vás práve upozorňuje na niečo, na čom vám záleží, a  pohľadajte pre ňu nejaké rozumné vyjadrenie.

Toto  môže byť problematické pre citlivých ľudí – nechcú svojimi emóciami zaťažovať okolie. Ja  som takto dopadla nedávno. Motkala som sa okolo niektorých tém pol roka a nevyjadrovala som sa k nim, len aby som kámošku nezaťažila svojou „nedôstojnou emocionalitou“ 😛 – a tak sme sa témam vyhýbali, len aby sme o pol roka neskôr zistili, že máme na veci rovnaký názor! Aj ona totiž patrí k tým citlivým a nemienila svojou emóciou zaťažovať  mňa… a tak sme ohľaduplne čušali a v našom vnútri to medzitým kvasilo. 🙂

Takýto prístup je vysoko nezdravý. Človek sa snaží zažrať negativitu do seba a svetu nastaviť príjemnú tvár  miesto toho, aby dal najavo, že ho niečo sťahuje nadol. Potláčané emócie jedného dňa vybúšia na povrch a prejavia sa oveľa intenzívnejšie, než je normálne, alebo ak ich dlhodobo potláčame, môžu viesť k depresii, panike či letargii.

Takže nech už cítite čokoľvek, nájdite si spôsob, ako to vyjadriť. Ak nechcete zaťažovať iných, skúste o tom písať do denníka, alebo to napíšte na kus papiera a ten odhoďte.  Prípadne to vykričte zo seba v lese alebo v prázdnej miestnosti, kde to nikto nezačuje. Alebo plačte. Plač z  tela vyplavuje všetky tie toxíny, ktoré stres produkuje,  takže sa vám uľaví.

Alebo, ak máte rozumnú kámošku 😉 , posťažujte sa jej – korunka vám z hlavy nespadne. 😉

Pokračovanie zajtra

Ako sa vám páči článok?

Pre vyhodnotenie zakliknite počet hviezdičiek.

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Hodnoťte ako prví!

Pridaj komentár

Sú veci medzi nebom a zemou... a volajú sa "nekopírovať". :-)
%d blogerom sa páči toto: