Cvičenia

Keď sa z princa vykľuje žabiak – a ako z toho von

()

U Karen Salmansohnovej som našla fajnový článok “Why Can’t I Get Over My Ex?” Here’s Why – And A Tool Which Works (Prečo nedokážem zabudnúť na svojho ex? Tu je dôvod – a nástroj, ktorý funguje). Tu je z neho výťah:

Všetko začína e-mailom, čo dostala od ktorejsi čitateľky:

Milá Karen,

bola som so svojím Kedysi-princom-teraz-žabiakom už 4 roky. Práve teraz sa snažím z toho vymaniť. Malo by to byť jednoduché, pretože ma opúšťa každú chvíľu a mizne ako čokoládová torta z taniera!

A ja vždy idem a hľadám ho. A nájdem ho – a celý cyklus začína znovu.  Prečo sa z toho neviem dostať?

Som s ním tak emocionálne prepletená. Chápem, že som zamilovaná do toho, kto som chcela, aby bol – ale ako si ho môžem lepšie uvedomovať bez tejto mojej túžby a zbaviť sa ho? Všetci moji známi to vidia.

S pozdravom,

Blbaňa

Tak predovšetkým – žiadna „blbaňa“. Proste má len problém s „tretím dejstvom“.

A čo je „tretie dejstvo“? Ide sa na vec…

Karen Salmansohnová spomína na doby, kedy písala sitkomy pre televíziu – najčastejšie o láske, ktorá sa akosi zvrhla. Milovala písať sitkomy – ale vždy doslova zápasila s tretím dejstvom, kde sa od postáv očakávalo, že sa dostaví poučenie a ony sa zmenia k lepšiemu. Pretože hoci sitkomy mali byť zábavné, ešte vždy potrebovali byť uveriteľné.

A tak dejstvo 1 a dejstvo 2, kde sa postavy predstavili a rozohrala sa situácia, jej išli ľahko, ale v dejstve 3, kde bolo ťažisko celého príbehu, sa potrebovalo udiať niečo prekvapivé, čo by donútila hlavnú postavu zmeniť jej hlúpe zabehané reakcie.

„Aj keď už nepíšem sitkomy, ešte stále zápasím so svojimi ‚tretími dejstvami‘ – vo vlastnom živote.“

Takisto tá žena, čo napísala mail, nie je nijaká ‚blbaňa‘, ale len jednoducho zavrzla na svojom dejstve 3. Potrebuje len mocný nákop, aby sa pohla ďalej.

Ako vyzerá taký nákop?

Napíšte si opis svojho toxického partnera – ako keby ste mali s ním ísť na rande naslepo. Ale miesto toho, aby ste pospomínali jeho dobré vlastnosti, pospomínajte všetky tie zlé – a pospomínajte ich sarkasticky, ako keby boli niečo úžasné.

Tu je malý príklad:

„Hej, Karen, narazila som na chalana, s ktorým by si sa mala rozhodne zoznámiť… Je fantastický klamár – jeden z najlepších klamárov, akých som kedy stretla! A je navyše aj odvážny klamár. Popredvádza ťa všetkým ostatným ženám, s ktorými práve spáva, kým tebe tvrdí, že nemá nikoho okrem teba! No neznie to úžasne? Ale počkaj, je tam toho oveľa viac! Keď budeš mať skutočne drsné obdobie – rýchlo a plavne ťa opustí! Tak čo – môžem vám dohodnúť schôdzku? Čo ty na to?“

Keď si takýto opis prečítate – no chceli by ste sa s niekým podobným stretnúť? Nikdy!

Tak – a teraz vy:

Napíšte si všetky tie toxické vlastnosti človeka, od ktorého sa mienite odtrhnúť. A dajte pozor, aby ste zapísali len tie toxické vlastnosti – výber tých najlepších toxických vlastností!

Napíšte ich s prehnanou dávkou sarkazmu – ako keby  boli vskutku úžasné a želateľné!

A potom si ich prečítajte – tak často, ako to budete potrebovať – až kým nedostanete ten spomínaný nákop a neuvedomíte si,  že s touto osobou nechcete mať viac do činenia.

Takto sa nielen zabavíte, ale aj spracujete svoje podvedomie, aby vás neťahalo späť do situácie, ktorá pre vás nie je priaznivá.

Ako sa vám páči článok?

Pre vyhodnotenie zakliknite počet hviezdičiek.

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Hodnoťte ako prví!

Pridaj komentár

Sú veci medzi nebom a zemou... a volajú sa "nekopírovať". :-)
%d blogerom sa páči toto: