sny rychlo a strucne

Sny, prvé dva kľúče – emócie a téma

()

Je to asi týždeň, čo som uverejnila prvý článok na tému interpretovania snov. Obsahoval stručné informácie a jedno úvodné cvičenie. Tentokrát sa budeme venovať prvým dvom kľúčom, ktoré nás dovedú bližšie k významu sna: emóciám, s ktorými sa sen spája, a ústrednej téme sna/snov.

Emócie zo sna

Ak sa chceme pustiť vážne do interpretácie snov, začneme niečím, čomu nepotrebujeme rozumieť, ale napriek tomu to budeme jasne vedieť. Ide o pocity, ktoré v nás sen vyvolal. Ako sme sa cítili počas sna a ako pri zobudení? Boli sme otrasení, potešení, vyvolal v nás pocity, o ktorých sme nevedeli?

Niekedy je významom sna emócia, ktorú v nás sen vyvolal. Podvedomie s nami totiž rozpráva cez emócie, ktoré sú naviazané na isté obrazy. Obrazy do sna vyberá podľa emócií, ktoré sú na ne naviazané – a preto majú emócie zo sna vyšší význam ako samotný dej. Sú prvým ukazovateľom toho, ako treba sen interpretovať. Ak nás naplnil radosťou, pôjde o dobrú správu. Ak nás zaskočil a nechal na rozpakoch, musíme správu interpretovať ako niečo, čo si potrebujeme uvedomiť. Ak nami otriasol, vyžaduje sa okamžitá pozornosť a rýchle konanie. A tak ďalej.

„Som stavebný robotník. Naliali sme betón do debnenia a keďže sa ponáhľame, ostatní chlapi už debnenie rozoberajú, hoci betón ešte nie je suchý. Pozerám na to a cítim ohrozenie.“

Toto je sen chlapca, ktorý sa po liečbe rakoviny plánoval vrátiť späť do práce. Hlavná emócia bol pocit úzkosti a ohrozenia. Podvedomie mu posielalo správu, že ešte nie je na to čas…

Hlavná téma

V úvodnom článku sme si už povedali, že za noc sníva človek niekoľkokrát a že väčšinou sny spracovávajú a rozvíjajú tú istú tému – niekedy z rôznych pohľadov, niekedy ju rozvíjajú v čase. Dlhý sen býva niekedy dva kratšie sny s po sebe idúcim dejom.

Keď si pozrieme, o čom boli všetky sny našej noci, hľadajme v nich niečo ako „spoločný refrén“ – opakujúci sa námet. Niekedy nie je ľahké ho spozorovať. Začneme tým, že si zozbierame deje snov (a nič iné; ešte zatiaľ neinterpretujeme), ľudí a veci nahradíme slovami „niekto“ a „niečo“ a zhrnieme dej do jedinej vety. Postupujeme, akoby sa nás niekto spýtal, o čom je náš obľúbený film alebo kniha.

„Vidím na okne kvetináč s mojou najnovšou kvitnúcou orchideou. Je nádherná, zdravá, má lesklé listy a žiarivé mnohofarebné kvety. Odrazu vidím, ako po stopke lezie húsenka a začína ohrýzať púčiky. Viem, že ak nič neurobím, zničí celú kvetinu, ale neviem, čo mám narýchlo robiť, aby som tomu zabránila. Zobudím sa celá podráždená, že niečo mne také drahé je v ohrození.“

Hlavná téma tohto sna by sa dala opísať ako „ak nezareaguješ rýchlo, prídeš o niečo tebe drahé“ alebo pohľad z opačnej strany: „ak si chceš niečo udržať, musíš rýchlo konať“.

Všimnime si, že v téme sa nehovorí nič o orchidei ani o húsenke. Obvykle detaily celkom vynecháme – či už zahmlením cez slová „niekto“ a „niečo“, ale aj popisovaním deja cez iné slovesá, než cez ktoré ho popisujeme v sne. Tým sa postupne cez „obal“ prepracovávame k skutočnému významu výpovede sna.

Ak máme za noc viacero snov, je dobré zapísať si ich v poradí, v akom sa nám snívali, a každej časti dať osobitne tému. Potom sa pozrieme, ako témy na seba nadväzujú, a robíme z toho úsudok o význame všetkých snov.

Cvičenie: Ako podľa vás vyzerá téma tohto sna? (Na odpoveď použite komentáre.)

„Niekam som šla s mamou. Z nejakého dôvodu som sa vrátila z polcesty a mala som mamu počkať v byte, lebo nemala kľúče. Dole v dvore som však niekoho stretla a zakecala som sa. Potom som sa výťahom odviezla hore a mama tam už bola. Prekvapilo ma to, lebo som nemyslela, že som hovorila tak dlho. Navyše nemala mať kľúče, ale ukázalo sa, že si ich predvídavo vzala (zdá sa, že vedela, s akým nespoľahlivcom má do činenia). Nebola ani naštvaná, len rezignovaná. U mňa pocit zahanbenia a ľudského zlyhania.“

Ako sa vám páči článok?

Pre vyhodnotenie zakliknite počet hviezdičiek.

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Hodnoťte ako prví!

Pridaj komentár

Sú veci medzi nebom a zemou... a volajú sa "nekopírovať". :-)
%d blogerom sa páči toto: