Poznatok

Uspokojujete sa s menej, než čo potrebujete?

()

Nakoniec sa každý z nás v nejakej oblasti svojho života uspokojí aj s menej ako optimom: vzdáme sa niektorých ideálov, uzatvárame kompromisy a vyberáme si menšie z dvoch ziel. Postupne sa naučíme, že nemôžeme mať všetko, čo chceme, pretože nie každý výsledok v živote máme pod dokonalou kontrolou. Ale ak tomu začneme venovať pozornosť, zistíme, že dokážeme z každého výsledku vyťažiť maximum a aj tak získať väčšinu toho, čo si prajeme – ak vhodne zacielime náš čas, energiu a prístup.

A toto uvedomenie vedie k zaujímavej otázke:

Kedy sa treba uspokojiť s menej a kedy treba bojovať do posledného dychu za to, čo pre seba v živote chceme dosiahnuť?

Neexistuje rovnaká odpoveď pre všetkých, ale ak sa dostanete do situácie, kedy potrebujete rozhodnúť, či sa uspokojíte s menej alebo budete bojovať a vzdorovať všetkým prekážkam, pomôže vám položiť si nasledovnú otázku:

„Skutočne toto potrebujem – alebo to len tak nejak chcem?“

Pre kvalitný život je podstatné vedieť odlíšiť potrebu od chcenia. Nikdy sa nevzdávajte niečoho, čo skutočne v živote potrebujete, ale buďte rozumne pružní pri veciach, ktoré by ste si priali, ale prežijete to aj bez nich.

Inými slovami: vyberajte si svoje šarvátky múdro a nedovoľte, aby sa „dokonalosť“ stala nepriateľom „úžasnosti“. Pripomínajte si, že to, čomu venujete pozornosť, má tendenciu množiť sa. Takže sa sústreďte na to, čo skutočne zaváži, a vykašlite sa na to, čo nezaváži.

Nevzdávajte sa 50% svojho života tým, že trávite 50 hodín a viac týždenne prácou, ktorá vás nebaví a vyšťavuje. Nepovzneste sa nad svoj zdravý sedliacky rozum z nesprávnych dôvodov. Nezanedbávajte celoživotné ciele a sny, ktoré s vami šli možno od samého začiatku a ešte stále vedia dať vášmu životu nesmierny zmysel.

Ak niečo skutočne potrebujete, bojujte za to ako drak!

Ale pri všetkom ostatnom poľavte. Uvoľnite svoje zovretie, uzavrite kompromis… zmierte sa aj s menej.

Vzdajte sa trochy toho nepodstatného, aby ste dostali viac toho, čo od života chcete a potrebujete.

Marc Chernoff

Ako sa vám páči článok?

Pre vyhodnotenie zakliknite počet hviezdičiek.

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Hodnoťte ako prví!

Pridaj komentár

Sú veci medzi nebom a zemou... a volajú sa "nekopírovať". :-)
%d blogerom sa páči toto: