Poznatok

O hojnosti a nedostatku

()

Ľudia majú často mylné predstavy o tom, čo hojnosť je. Myslia si,  že hojnosť je o majetku, o tom, čo majú. Napríklad chcú byť majetní a mať veľa peňazí, aby cítili hojnosť. A iste, peniaze a majetky sú súčasť hojnosti, ale len jedna z viacerých. Hojnosť je spôsob vnímania sveta – vnútorné nastavenie. Potrebujete myslieť z pohľadu hojnosti, aby ste hojnosť v živote cítili. Je to protiklad vnímania nedostatku.

Štyri úrovne hojnosti

Hojnosť sa prejavuje v štyroch základných úrovniach. Jednu sme už spomenuli – je to vnútorné nastavenie, vnímanie založené na predpoklade, že v svete existuje dostatok všetkého a každý má k hojnosti prístup bez toho, aby niekoho iného ukrátil. Toto je prvotný predpoklad pre druhú úroveň, pre hmotnú hojnosť. Potrebujete vnímať príležitosti, aby ste ich dokázali premeniť na „zhmotnenie hojnosti“, teda na niečo, čo „máte“. Pritom je rozdiel medzi pocitom „mám“ a „žijem v hojnosti“. Ľudia, ktorí si zakladajú na pocite „mám“, ešte stále žijú v svete možného nedostatku, pretože by mohli aj nemať. Takýmto ľuďom sa často stáva, že o svoje „majetky“ prídu, alebo že raz majú a raz nemajú. Kým v ich živote rezonuje aj to „nemať“, bude sa v ich živote aj prejavovať.

Tretia úroveň je vzťahová hojnosť. Je to vaše vnútorné nastavenie, ktoré sa prelieva do oblasti medziľudských vzťahov – nielen tých romantických. Ak žijete vnútorne v svete hojnosti, nikto vás o nič neoberá a nepotrebujete sa presadzovať na ničí úkor. Každý vo vašom okolí dostáva potrebný priestor a vy dokážete akceptovať ich vnímanie a konanie bez toho, aby ohrozovalo alebo znehodnocovalo to vaše. Hojnosť vo vzťahoch neznamená,  že máte tonu partnerov, ale že priťahujete lásku – máte úžasné priateľstvá a zo všetkých strán dostávate podporu. Neznamená to, že nikdy nestretnete „ksichta“, ale na rozdiel od ľudí žijúcich v svete nedostatku vás existencia „ksichtov“ neohrozuje, pretože máte svet, do ktorého „ksichti“ nemajú prístup.

Štvrtá úroveň je hojnosť zdravia. Tým, že vaše vnútorné nastavenie vás nestresuje, neznižuje funkčnosť vášho imunitného systému a cítite sa oveľa zdravšie. Nenosíte v sebe zavrznuté energie a nevraživosti – a tým máte menšiu šancu dostať zdravotné problémy, prípadne sa z nich rýchlejšie dostanete. Vaše telo produkuje dostatok serotonínu, dopamínu, anandamínu a endorfínov a neotravuje sa prílišným noradrenalínom či kortizolom. Dbáte o svoje telo, dostatočne sa hýbete (fyzický pohyb podporuje aj mentálnu a emocionálnu pružnosť a odolnosť), stravujete sa zdravo a nestresujete sa v kuse. Ľahko sa dokážete sústrediť, nie ste kŕčovití a ste kreatívni pri riešení problémov.

Všetko toto sa odvíja od vnútorného nastavenia. Do tohto sveta sa rodíme v nastavení, že všetkého je dostatok a je o nás postarané. Bábätká sa nestresujú, či budú mať čo jesť za chvíľku, a nesnažia si hromadiť okolo seba jedlo. Predpokladajú, že keď budú hladné, nakŕmia ich, keď sa budú otravovať, pribehne ich niekto zabaviť (lebo keď nepribehne, okamžite spustia 😉 a bez toho môžete byť, pravda?). Prinesú si so sebou predpoklad, že to bude ako u mamy v bruchu, kedy bolo všetkého viac, než bolo treba, kde bola ideálna teplota, potrava bola na požiadanie, mali k dispozícii plný servis 😉 – a boli navyše spojené s inou osobou a boli to najdôležitejšie na svete… Toto je vnútorné nastavenie hojnosti. Ako deti rastú, stále sa dožadujú pozornosti rodičov – pretože v sebe nosia presvedčenie, že sú úžasné a sú tu na to, aby sa svet točil okolo nich. Keď majú čo povedať, automaticky očakávajú,že sa im dostane pozornosti. Nemajú problém so sebahodnotou – a pojem ako taký u nich ešte vôbec neexistuje.

Niektoré presvedčenia obmedzujú hojnosť

A teraz sa pozrime na vás: aké presvedčenia ohľadne hojnosti máte? Od koho ste ich prevzali? Pretože veľkú časť našich obmedzujúcich presvedčení preberáme vo „formátovacích rokoch“ od rodičov, spoločnosti, širšej rodiny a kamarátov… a keď ich už raz v sebe nosíme, skresľujú nám spôsob vnímania toho, čo sa okolo nás deje – a v ich zmysle interpretujeme naše ďalšie skúsenosti.

K tým možno najčastejším obvykle patria:

  • Nie je dosť pre všetkých. (Najmä rodiny s viacerými deťmi. Ja som bola jedináčik, ale mama bola z veľmi chudobnej rodiny so šiestimi ďalšími súrodencami a úspešne na mňa toto presvedčenie preniesla bez toho, aby o tom tušila.)
  • Nebuď nenásytný. (Jeho verzia, ktorá je najrozšírenejšia: Nenárokuj si všetko, čo chceš, aby ostalo aj pre druhých.)
  • A čo si myslíš, že kto si?
  • Ak si to vezmeš, inému bude chýbať.
  • Nič netrvá večne.
  • Nemôžeš mať všetko.

Ľudia žijú v zajatí týchto predsudkov. Napríklad keď počet mačiek v mojej domácnosti narastal, ľudia okolo mňa ma varovali, že tým ich ochudobňujem o lásku, ktorú by dostali, keby boli jediná mačka… To je nezmysel. Každá z nich je absolútne milovaná. A že nemajú k dispozícii všetku moju pozornosť? No tak sme si našli spôsob, kde dostávajú pozornosť iným spôsobom – napríklad aj tým, že sa hrajú s ostatnými mačkami.

Predstavte si,  že máte skutočne dobrého priateľa či priateľku. Začnete ho azda obmedzovať, aby sa nepriatelil s nikým iným okrem vás, len aby ste mali jeho plnú pozornosť? Alebo sa vy už nebudete priateliť s nikým iným, len aby ste svoju pozornosť nemuseli trieštiť? To je myslenie nedostatku. Vaši priatelia nepotrebujú vašu plnú pozornosť, keď nie sú okolo vás. A to isté platí pre nich. Prečo sa teda stresovať?

Schopnosť prijať čokoľvek

Hojnosť funguje inak. Čím viac máte, tým viac dostávate. Čím viac dostávate, tým viac dávate ďalej. A čím viac dávate ďalej, tým viac dostávate späť,  aby ste to mohli zasa posunúť ďalej. Je to prietok energie hojnosti vaším životom a jediné, čo ho obmedzuje, je vstupné úzke  hrdlo – vaše predsudky.

Hojnosť je o vašej schopnosti prijať čokoľvek.

Cítite v tom to ohrozenie? Čokoľvek… teda nie len to, čo sa nám páči! Len čo niekde nastavíme obmedzenie, že „toto za žiadnu cenu“, odrezávame sa tým od hojnosti.

A prečo nastavujeme takéto obmedzenia? Najčastejšie zo strachu, že by sme so situáciou nedokázali narábať. Že by sa nám nemusela páčiť a nevedeli by sme z nej uniknúť. A prečo by sme z nej nevedeli odísť? Pretože sme babráci, pretože nie sme dosť dobrí, aby sme to dokázali.

Keď sa nepotrebujeme pred ničím uzatvárať, môžeme nechať energiu hojnosti nerušene plynúť, môžeme si zo sveta nárokovať to, čo práve potrebujeme na to, aby sme sa cítili spokojne a naplnene, a nemusíme sa báť, že by sa nám nedostalo.

A viete, čo je na vnútornom nastavení hojnosti najlepšie? Že to automaticky vyžarujete do prostredia, takže čím viac vnútornej hojnosti je vo vás, tým viac hojnosti zažívajú aj ľudia okolo vás. V konečnom dôsledku z vašej hojnosti prosperujú aj ostatní. 🙂

Ako sa vám páči článok?

Pre vyhodnotenie zakliknite počet hviezdičiek.

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Hodnoťte ako prví!

Pridaj komentár

Sú veci medzi nebom a zemou... a volajú sa "nekopírovať". :-)
%d blogerom sa páči toto: